Hjälp att hjälpa...

Söndagen den 6 oktober hände det som bara inte får hända, en hundägares mardröm. Nitton år gamla Rasmus var ute med sin bästa kompis, sambo och jaktvän, den ett och ett halvt år gamla gammel danska hönsehunden Jytte, för att jaga. Rasmus märker att allt inte är som det ska då de gått en stund längs myrholmarna och några orrar flyger upp. Jytte ignorerade fåglarna och stannade istället upp, krampade och försökte kräkas gång på gång. Rasmus såg nuhur hennes mage började svälla. Det blev ilfart till veterinär där honopererades för magomvridning, ett dödligt tillstånd om det inte opereras omedelbart! Men prognosen är också mycket god för att hunden, om den överlever operationen, efteråt skall kunna leva ett fullt normalt, aktivt liv.

Trots att Jytte vid tillfället var försäkrad för veterinärvård upp till 25 000 kronor så räckte denna summa inte på långa vägar för att täcka kostnaderna för operation och eftervård. Efter ett dygn på djursjukhuset var notan uppe i 42 000 kronor, varav Rasmus själv måste betala 20 700 kronor (självrisken hos försäkringsbolaget är 1500:- plus en procentsats av resterande skadekostnad).

Rasmus familj har hjälpt honom med pengar, men han har också upprättat en avbetalningsplan med djursjukhuset på en större del av summan. För en kille på 19 år som precis slutat skolan, flyttat hemifrån och fått ett tillfälligt arbete är detta en hård smäll att ta –det skulle det vara för vem som helst av oss!
Inte nog med att Rasmus har fått oroa sig för om hans vän ska överleva operationen, han skall dessutom behöva oroa sig för hur han skall kunna betala den ekonomiska skuld han nu har för att han valde att inte avliva sin vän.

Vi i SRG:s styrelse tycker att Rasmus har visat en enorm respekt för – och kärlek till sin älskade hund genom att sätta henne i första hand och ta den ekonomiska ”smäll” det blir för honom. Detta med en stor oro för pengar som följd. Vi vill på alla sätt försöka hjälpa honom då han är ett föredöme för alla oss andra hundägare och jägare.

Dessvärre är vi en liten klubb, och även om vi har en sund ekonomi, så finns det inget utrymme och möjlighet för oss att hjälpa Rasmus med klubbens pengar. Däremot kom ett telefonsamtal från en medlem, Lilian Svensgaard, med ett förslag som vi är mer än villiga att ställa upp på. Lilian hade sett på Facebook vad som hänt och föreslog att klubben skulle starta en insamling för att hjälpa Rasmus och Jytte. Hon menade att det är SJÄLVKLART att även en duktig ung jägare och hundkille skall ha möjlighet att ha hund utan att behöva hamna i skuld för att han räddat livet på sin vän och jaktkamrat. Vi i styrelsen kan inte annat än hålla med! Därför har vi beslutat att instifta en hälsofond dit medlemmar och andra kan donera pengar. Ännu så länge finns det – naturligtvis – inga pengar i denna fond, men den som känner att man vill hjälpa Rasmus kan sätta in pengarna på klubbens PG, 452557-2, och märka inbetalningen med Hälsofond och avsändare.

De pengar som kommer in denna väg går oavkortat till Jyttes veterinärräkning tills denna är betald. Vi kommer att skriva i tidningen, på klubbens FB – sida och på hemsidan hur insamlingen går och hur Jytte mår!

Känner du att du kan avvara en summa, stor eller liten, för att hjälpa –  GÖR DET!!

Styrelsen garanterar att pengarna går dit de skall och vi följer hela tiden upp vad som händer. Se det som en investering i rasens framtid, för det är vad unga, duktiga medlemmar som Rasmus är. Låt inte en sådan här sak avskräcka dem från att ha hund!
Ps. Styrelsen vill påpeka att Rasmus inte på något sätt har varit iblandad i detta beslut, eller tillkomsten av det, men naturligtvis har han tillfrågats om hur han ställer sig till det. Hur fonden kommer att användas efter detta kommer det mer information om senare. Ds